BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, November 9, 2011

SouL

Jika ada kekusutan itu leraikanlah ia segera. Luahkanlah smuanya, mungkin ini adalah peluang terakhir untuk memperjelaskan segala2nya..untuk mencari jawapan untuk segala persoalan yang terlalu lama tersimpan.Kadangkala saya terfikir bahawa apa sebenarnya yang kita inginkan dalam hidup ini tak semuanya akan kite capai. May be my distress about life might mean that i have been living for the wrong reason, not that i have no reason for living. Keyakinan terhadap diri sendiri banyak bergantung pada bagaimana pandangan dan perasaan kita tentang diri kita sendiri. Begitulah perkiraanya dalam kehidupan kita.Setiap orang adalah berbeza-beza, begitu juga saya..gelombang saya dan gelombang setiap yg lain juga berbeza. Setiap hari saya meneliti tentang kehidupan saya,..adakah saya gembira?, adakah saya tak gembira?..adakah saya mengikut jalan yang betul? atau mungkin jalan yang saya pilih tue salah?. Selalu juga saya bertanya pada diri, kenapa saya begini?....kenapa harus saya?...kenapa saya perlu berkorban untuk org lain?...kenapa saya memilih untuk menjadi seperti ini dan jika berlaku tecelaruan dalam hidup saya itu semua adalah disebabkan diri saya sendiri. Kehidupan boleh diandaikan sebagai papan catur , dan permainan yang melawan adalah waktu. Jika saya ragu-ragu sebelum melangkah atau lalai untuk melangkah dengan segera, anak catur saya akan di sapu dari atas papan oleh waktu. Mungkin juga saya bermain melawan pesaing yang tidak memberi tolak ansur kepada ketidakpastian. Saya percaya dalam hidup ini kita ada terlalu banyak pilihan. Saya memilih untuk MENERIMA kekurangan dan kelebihan diri saya dan bertindak dengan cara BERUBAH. Kesannya ada orang yang akan menerima perubahan saya dan ada yang langsung tidak menerimanya. Saya sangat terkesan dengan kata2 ini.."berhenti menyalahkan org lain sedangkan kesalahan sebenar adalah berpunca dari diri kita sendiri". Saya tidak mahu menyalahkan lingkungan tetapi bermuhasabah diri sebagai koreksi lingkungan.Dengan cara ini saya lebih mudah menerima dan bermuhasabah diri. Saya percaya kehidupan akan berjalan dengan amat sederhana jika kita dapat menyingkirkan semua rasa bersalah dengan mudah.Mungkin benar..dengan melihat kepada keadaan diri sendiri mampu mendorong kite membuat pertimbangan dengan lebih rasional dan tenang.All the adversity I've had in my life, all my trouble and obstacles, have strengthened me...i may not realize it when it heppens, but a kick in the teeth may be the best thing in the world for me. And acceptance is the answer to all my problems today...i can find no serenity until I accept that person, place, thing, or situations being exactly the way it is supposed to be at this moment.For the rest of my life Im going to trust that Allah is always at work in all things, and give Him thanks long before my simplest prayers are answered.

Saturday, February 12, 2011

ANGUN

video

Lirik Lagu Anggun Berganti Hati

Satu persatu telah kuhapus
Cerita lalu di antara engkau dan aku
Dua hati ini pernah percaya
Seribu mimpi tanpa ragu tanpa curiga
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
Reff:
Ku tak ingin lagi
Menunggu, menanti
Harapan tuk hidupkan cinta yang telah mati
Ku tak ingin coba
Hanya tuk kecewa (Ku telah kecewa)
Lelah ku bersenyum lelah ku bersandiwara
Aku ingin pergi
Dan berganti hati

Satu persatu telah kuhapus
Nada dan lagu yang dulu kucipta untukmu
Rasa yang dulu pernah ada
Kini berdebu terbelenggu dusta dan noda

Back to Reff:

Kini ku sadari diri ini
Ingin berganti hati
Cinta yang tlah pergi
Harus berganti hati

Harus ku ganti hatiku kini
Ini harus ku ganti
Tak perlu ini lagi harus berganti…

Ramai budak2 lab layan lagu nie..sO now i know why.,,mmg tOuching pada dasarnya untuk mereka yang benar-benar menjiwainya..sO jOmm layan..=)

Monday, December 6, 2010

HIJRAHKU..

JUsT 5 MontH....

Mungkin inilah masanya..inilah penentunya..terlalu sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. Hidup ini memberikan kita banyak pilihan, dan kita sendiri yang boleh menentukan bahagia atau derita kehidupan yang akan kita corak nanti. Kecuali TAKDIR yang telah tertulis untuk kita, yang xkan pernah boleh di ubah.Ku tinggalkan sementara keseronokan dunia demi penentuan itu..ak semakin xpasti, semakin rapuh rasanya..entah boleh bertahan atau tidak.

Ya Allah berilah aku kekuatan untuk menghadapi ujianmu..semoga segalanya baik-baik nanti. Untuk ayah dan ibu, untuk sahabat-sahabat,untuk orang yang palingku sayang..percayalah sesungguhnya aku juga sedang berusaha berjuang untuk terus bertahan...namun sekiranya nanti aku xpernah lagi mampu bertahan..anggaplah ia adalah takdir yang telah tertulis untukku..jika aku pasrah dan redha..diharap semua juga akan begitu..

Keredhaan akan melenyapkan hawa nafsu dari hati. Orang yang reda mampu membuat hawa nafsunya mengikut keinginan Tuhannya, yakni keinginan yang dusukai akan diredhai oleh Tuhannya. Keredhaan dan hawa nafsu tida pernah berhimpun di dalam satu hati buat selamanya. Biarpun keredhaan dapat mengambil satu ruang dalam hati dan hawa nafsu mengambil ruang yang lain maka kemudian yang berkuasa adalah siapa yang lebih kuat.

Jika keredhaanmu ada dalam terjagaku,
akanku katakan kepada tidurku, selamat tinggal.

"Dan aku bersegera kepada-Mu. Oh Tuhanku, supaya Engkau reda (kepadaku)."
(Surah Taha:84)

Jika yang dikatakan orang yang mendengki kami membuatmu senang maka tidak ada luka yang terasa sakit jika engkau reda.

Friday, October 22, 2010

beSt sOng tO remember~

video

Kehidupan sebagai fulltime student memang menyeronokkan tapi bila tiba waktu2 pack memang cukup memenatkan. Almaklum je la, zaman degree memang xsama dengan time buat Master nie..kalau dulu time buat degree, kawan2 ramai sangat..terasa betul2 life in campus yang begitu menyeronokkan tapi bila dah buat Master tOtally different. Kawan pun semakin sikit n masa bersama kawan-kawan pun semakin terhad. Hari-hari kena fikir dan terus berfikir..kejap-kejap kena g library..kejap-kejap kena g lab..kejap-kejap kena buat field work..dengan assigment n presentation yang tidak berkesudahan and at the same time doing my disertation...fuhh!!..tapi dalam kesibukan menjalani kehidupan yang penuh dengan misteri kebusyan..sy tetap ad masa berFB..huwaa..really addict on FB..

Bila teringat kawan-kawan hati rase sayu pulak..terasa rindu nk kembali ke zaman degree..with my lovely rOomate Azlin..my bestfriend Pidit Okib, Lynah,Mochekk,zYra babyluna,santO,Azyan RasyiQah, izZat, EpOng, zaKi,Zool cHerm(as a leaDer of air Terjun), PabLo(as a leder of karOuk).My bestfriend fOrever since i'm in high scHooL aniz n Anne Siska, najiB n Apiey alsO..genG2 IKMAR..really miss all of u..hoho..semangat Johorian tue..sekarang nie masing2 dah ada life sendiri..ad yang bekerja, ada yang continue study,,ada yang dh kawen, ada yang dah bertunang, ada yang dah jadi jutawan..bak kata pepatah..macam2 aDa..haha

P/s: Apepun yang korang buat, semoga sentiasa success n mendapat keredhaan Allah. I really miss our moment tOgether..So enjoy this Song..i dedicate to all of u..

Saturday, September 4, 2010

♥ kenape ALLAH temukan kita dengan org yang salah ♥



♥ kenape ALLAH temukan kita dengan org y salah ♥
by Oh! Media on Monday, August 30, 2010 at 9:41am
Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.


1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.


2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.


3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.


4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.


5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...


6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.


7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.


8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.


9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.


Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.


Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..


PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

CHE BAT~EROPAH~BESAR PUNYA.............!!!



Ini pula kisah abang saya..CHE BAT~
Akibat mulutnya yang masin dan selalu saja dia berangan-angan nak pergi ke EROPAH..finally terbang juga dia ke DUBLIN..tapi bukan untuk berpoya-poya pun..cuma menyambung ACCA nya untuk 1 tahun..xkirala..yang penting dia pandai jaga diri n xterlalu taksub dengan ke_EROPAHANNYA..haha..Raya tahun nie,first time tanpa Che Bat..Agak xbest la juga..cOz kerja2 Che Bat akan diambil alih oleh kami..ahah!..

Kalau tahun2 sebelum nie kerja che bat setiap kali menjelang hari raya ialah cuci longkang..(yang dilakukan seawal lepas subuh..malu katanya dilihat jiran2..almaklumlah..anak jantan kena berus Longkang...ahahahkz!)..kali ini sapakah yang akan jadi mangsa mak saya nie..haha..Xkan la cHe Cut..erm..paling x pun mesti jHon..harap2 my bRO jHon tue balikla awal ye..Untuk che bat jGn pula anda bersedih hati di sana..kan buah hati pengarang jantung ada..kalau nk nangis..nangisla sama2 ye..haha..jgn berduka cita pula..kami di sini akan mendoakan kejayaan kamo..make sure setahun jer kat cane..tahun depan xde dah org nak replace tugas cuci longkang bila tiba hari raya nnt..haha...pEace!

Friday, August 27, 2010

Ku Ukir Indah Namamu~

If I let you go
Something I belong
Forever will be gone
The love is never shine
Is so hard to say since you far away
Nothing gonna do
The love is only you
To the end of time
I’ll be missing you

Entah kemana
Akanku cari
Rasa cinta yang
Pernah ku miliki
Janji setia
Sehidup semati
Dan hanya waktu yang
Memisahkan kita
Namun semua
Telah berakhir
Untukku

Harus ku akui
Sampai detik ini
tak akanku lupa
Kisah cinta kita
Abadi untukmu
Yang ku ukir indah

If I let you go
Something I belong
Forever will be gone
The love is never shine
Is so hard to say since you far away
Nothing gonna do
The love is only you
To the end of time
I’ll be missing you

Harus ku akui
Sampai detik ini
Tak akanku lupa
Kisah cinta kita
Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu

Harus ku akui
Sampai detik ini
Tak akanku lupa
Kisah cinta kita
Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu

Harus ku akui
Sampai detik ini
Tak akanku lupa
Kisah cinta kita
Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu

Abadi untukmu
Kan ku ukir indah namamu

p/s: Dedicate for "may Old mEmories" sinCe 8 yEar agO..